Hvorfor falder mit hår ud? - 10 årsager til overdrevent hårtab

11 november 2018

Dermatologer og læger forklare hvorfor hårtab ofte signalerer en alvorlig medicinsk tilstand.

Alle taber hår fra tid til anden. Det kunne ske under dit morgenbad, mens du blæser det tørre, eller når du giver det et hurtigt brush-og det er helt normalt.

”I gennemsnit mister vi halvtreds til hundrede hår om dagen,” siger Francesca Fusco, MD, en New York City hudlæge, der har specialiseret sig i hårtab. ”Det er bare hår går gennem sine cykler, og der vil være en ny til at erstatte det.”

load...

Men når du hår begynder at falde ud konsekvent i store mængder, du begynder at bemærke skaldede pletter, eller din hårgrænse begynder at aftage i steder det ikke før, kan du blive beskæftiger sig med noget mere alvorligt.

Mens hårtab kan virke som en overfladisk problem, kan det tage en vejafgift på en person følelsesmæssigt især for kvinder, ifølge en 2015 gennemgang af forskning. Fordi det kan være så stor en del af din identitet, mister dine låse kan sænke dit selvværd, at du føler dig deprimeret, og komme i vejen for dine relationer med andre mennesker.

Men for at bekæmpe det, du har brug for at vide, hvorfor dine Lokker ser sparsom i første omgang. Her, dermatologer og andre specialister forklare, hvorfor dit hår falder ud-og hvad du kan gøre for at genoprette sin sundhed, volumen og glans.

load...

Graviditet, kirurgi, og andre stressende begivenheder

Telogen effluvium er et fænomen, der opstår efter graviditet, større operationer, drastiske vægttab, eller ekstrem stress, hvor du kaste store mængder af hår hver dag, som regel, når hårvask, styling, eller børstning. Det kan også være en bivirkning af visse lægemidler, såsom antidepressive midler, beta-blokkere og non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler. Under telogen effluvium, hår skifter hurtigere end normalt fra dets voksende fase i ”hvile” fase inden vi går hurtigt ind i udgydelse, eller telogen fase.

Symptomerne: Kvinder med telogen effluvium bemærke typisk hårtab seks uger til tre måneder efter en stressende begivenhed. På sit højdepunkt, kan du miste håndfulde af hår.

Testene: Der er ingen test for telogen effluvium, men din læge kan bede dig om de seneste begivenheder i livet og se efter små ”klub-formet” pærer på den faldne hårets rødder. Pærerne betyder håret har været igennem en komplet cyklus af vækst, hvilket tyder på, at cyklen kan have drønede op på grund af stress.

load...

Behandlingerne: I nogle tilfælde, såsom efter graviditet eller en større operation, kan du nødt til at bide din tid, før hårtab bremser. Hvis medicinen er synderen, så tal med din læge om at sænke din dosis eller skifte medicin. Hvis det er stress-relaterede, gør dit bedste for at reducere angst. Disse naturlige angst retsmidler kan gøre det trick.

Arvelig hårtab

Hårtab, der er genetisk er kendt som androgen alopeci og, ifølge den amerikanske Academy of Dermatology (ADA), er den mest almindelige årsag til hårtab. Genet kan være nedarvet fra enten din mors eller fars side af familien, selvom du er mere tilbøjelige til at have det, hvis begge dine forældre havde hårtab.

Symptomerne: Kvinder med dette træk tendens til at udvikle udtynding ved hårgrænsen bag pandehår, siger Pamela Jakubowicz, MD, en hudlæge på Montefiore Medical Center i New York. En anden rødt flag er en voksende del, pr ADA. Betingelsen udvikler sig langsomt, og kan starte så tidligt som din 20'erne. Du kan være sårbare, hvis din mor også har dette mønster af tyndere hår. I nogle tilfælde kan hårtab være diffuse, hvilket betyder at det er spredt ud over hele hovedbunden.

Testene: Din hudlæge vil undersøge mønstret for hårtab at afgøre, om det er arveligt, og kan bestille blod arbejde for at udelukke andre årsager, siger Dr. Jakubowicz. En biopsi af din hovedbund er undertiden gjort for at se, om hårsækkene er blevet erstattet med miniaturiserede hårsække, en surefire tegn på arvelig hårtab.

Behandlingerne: Mens der er ingen måde at helt forhindre hårtab, kan du bremse hårtab ved at anvende minoxidil (Regaine) til hovedbunden to gange om dagen. Det stof virker på både kvinder og mænd, selv om kvinder bør bruge en lavere styrke formel for at forhindre unødige bivirkninger. Kvinder bør ikke bruge minoxidil hvis de er gravide eller ammende. Mænd kan behandles med finasterid (Propecia), en oral medicin.

Problemer med skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtel problemer er almindelige hos kvinder, især over en alder af 50, siger Los Angeles-baserede endokrinolog Theodore C. Friedman, MD, MPH. Faktisk vil en i 8 kvinder udvikler en thyroideaforstyrrelser i hendes levetid, ifølge den amerikanske Thyroid Association.

Når din krop producerer for lidt skjoldbruskkirtel hormon-hormonet ansvarlig for stofskiftet, puls, og humør-du siges at have hypothyroidisme, eller en underaktiv skjoldbruskkirtlen. Hvis din krop gør for meget af hormonet, er du siges at have hyperthyroidisme, eller en overaktiv skjoldbruskkirtel. Thyreoidea hormon er ansvarlig for alt fra din basale stofskifte-den hastighed, hvormed din krop bruger ilt og energi til at fungere-til væksten i dit hår, hud og negle. Men når man ikke har den rette mængde, kan du opleve forandringer af kropsfunktioner.

Symptomerne: Hypothyroidism (for lidt hormon) kan forårsage en masse symptomer, herunder uforklarlig vægtøgning, træthed, forstoppelse, depression og koncentrationsbesvær. Hår, kan negle, og huden bliver mere skør og bryde lettere.

Hyperthyroidisme (for meget hormon) er mindre udbredt end hypothyroidisme, men kan forårsage uforklarlige vægttab, hjertebanken, nervøsitet, irritabilitet, diarre, fugtig hud, og muskelsvaghed.

Prøverne: En blodprøve foranstaltninger thyreoidea-stimulerende hormon (TSH), som produceres af hypofysen i et forsøg på at lokke skjoldbruskkirtlen at gøre thyreoideahormon. Overskydende TSH indikerer normalt hypothyroidisme, mens unormalt lave niveauer tyder hyperthyreoidisme.

Behandlingerne: Din læge kan ordinere en skjoldbruskkirtel hormon medicin til at genoprette niveauer til det normale. Regelmæssige TSH test kan gøres for at sikre en tilstrækkelig dosis.

Lupus

Lupus er en kronisk autoimmun sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber sine sunde væv. Betingelsen påvirker omkring 1,5 millioner amerikanere, i henhold til Lupus Foundation of America, og har tendens til at strejke kvinder i løbet af deres fødedygtige år.

Symptomerne: Lupus ofte forårsager ekstrem træthed, hovedpine, oral sår, og smertefulde, hævede led. Mange mennesker udvikler en sommerfugl-formet udslæt over broen af ​​næsen og blive mere følsom over for solen. Andre symptomer omfatter feber, hævelse i fødder og hænder og omkring øjnene, smerter i brystet, og anæmi.

Mange mennesker også oplever hårtab, som kan være milde og forekommer mens hårvask eller børste dit hår-eller det kan være mere alvorlige, der kommer ud i pletter og ledsaget af en udslæt på hovedbunden, siger Arthur Weinstein, MD, direktør for divisionen af reumatologi på Washington Hospital center. Fordi disse symptomer opstår i mange andre forhold, er lupus ofte kaldes den store imitator.

Prøvningen: En reumatolog vil undersøge leddene og andre væv for tegn på inflammation, såsom varme, smerte, hævelse og rødme. En blodprøve for at måle niveauer af anti-nukleare antistoffer (ANA) kan også angive lupus. Reumatologer vil også afgøre, om patienterne har fire af 11 diagnostiske kriterier fastsat af American College of Rheumatology, selv om færre kriterier sammen med en hudbiopsi sommetider kan indikere lupus, siger Dr. Weinstein.

Læs også:

Behandlingerne: Se en reumatolog, hvis dit hårtab er ledsaget af ledsmerter, træthed, eller andre symptomer på lupus. Hvis du også har udslæt i hovedbunden, skal du se en hudlæge, der er tilbøjelige til at ordinere en aktuel creme.

Jernmangel anæmi

Kvinder, der har kraftige menstruationer eller ikke spiser nok jern-rige fødevarer kan være tilbøjelige til at jernmangel, hvor din krop ikke skabe nok hæmoglobin, et protein, der transporterer ilt til væv i kroppen. Til gengæld din røde blodlegemer falder hurtigt, zappe din energi. Omkring 10 millioner mennesker i USA er jern mangelfuld, pr en 2013 gennemgang af forskning, og det er mere almindelig hos kvinder end mænd.

Symptomerne: Ud over hårtab, jernmangel forårsager ekstrem træthed, svaghed, og bleg hud. Du kan have svært ved at koncentrere sig og også bemærke hovedpine eller kolde hænder og fødder. Enhver form for anstrengelse kan efterlade dig forpustet.

Testene: En blodprøve for at måle ferritin, det protein, der gemmer jern i kroppen, der normalt er nødvendig for at diagnosticere jernmangelanæmi. Din læge kan også kontrollere dit blod niveau af hæmatokrit, der måler, hvor meget af dit blod består af røde blodlegemer.

Behandlingerne: Eat jern-rige fødevarer såsom oksekød, svinekød, fisk, bladgrøntsager, berigede korn og bønner-fortrinsvis, sammen med fødevarer rige på C-vitamin, som øger jernoptagelsen. Kvinder har brug for 18 milligram jern om dagen og 8 milligram efter overgangsalderen; tale med din læge, før du tager nogen form for tillæg.

Polycystisk ovariesyndrom

Så mange som fem millioner kvinder i USA lider af polycystisk ovariesyndrom (PCOS_. Betingelsen, der kan begynde så tidligt som alder 11, er forårsaget af en hormonel ubalance, hvor æggestokkene producerer for mange mandlige hormoner. PCOS ofte forårsager barnløshed.

Symptomerne: PCOS kan forårsage ansigtet hårvækst, uregelmæssig menstruation, acne, og cyster på æggestokkene. Og mens du kan opleve hårtab på din hovedbund, kan du opleve mere hår andre steder på kroppen.

Testene: Lægen er tilbøjelige til at gøre en blodprøve for at se efter forhøjede niveauer af testosteron og DHEA-S (dehydroepiandrosteron), et biprodukt af testosteron.

Behandlingerne: De fleste tilfælde af PCOS behandles med p-piller såsom Yasmin, som indeholder en potent antiandrogen, som blokerer testosteron. Hvis du ikke kan bruge p-piller, kan lægen ordinere spironolacton (Aldactone), som også blokerer mandlige hormoner. Vægttabet kan også hjælpe ved at mindske effekten af ​​de mandlige hormoner.

Psoriasis, skæl, og andre hudsygdomme i hovedbunden

En usund hovedbund kan forårsage betændelse, der gør det vanskeligt for hår til at vokse. Hudlidelser, der fører til hårtab omfatter seborrheic dermatitis (skæl), psoriasis og svampeinfektioner såsom ringorm.

Symptomerne: seborrheic dermatitis forårsager hovedbunden til at kaste sin hud, så du vil opdage fedtede, gullige skæl på skuldrene eller i håret. Det kan være resultatet af gær kaldet Malassezia, hormonelle forandringer eller overskydende olie i huden.

Psoriasis, en autoimmun tilstand, der forårsager overdreven cellefornyelsen, producerer en meget tyk hvid skala på hovedbunden, der kan bløder hvis trækkes af. Med ringorm, en svamp du kontrakt ved at røre ved en inficeret person eller et dyr, vil du bemærke røde pletter på din hovedbund, som kan være diffus, siger Dr. Jakubowicz.

Testene: En fysisk eksamen i hovedbunden vil hjælpe med at bestemme hvilken tilstand du har. En fungal kultur og eventuelt en biopsi af hovedbunden kan lokalisere ringorm.

Behandlingerne: Hver tilstand kræver som regel en recept: en medicineret shampoo til skæl, medicin eller lys terapi for psoriasis og orale svampemidler til ringorm.

Alopecia areata

Alopecia areata er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet angriber hårsækkene. Det kan påvirke op til næsten 7 millioner mennesker i USA og forekommer i alle køn, alder og etniske grupper. Årsagen er ukendt, men det kan være udløst af stress eller sygdom.

Symptomerne: Tilstanden kan forekomme i tre former. Alopecia areata almindeligvis forårsager runde, glatte pletter af skaldethed på hovedbunden, øjenbryn, eller ben, siger Dr. Fusco. Samlet hårtab på hovedet er kendt som alopecia totalis, mens hårtab, der opstår over hele kroppen kaldes alopeci Universalis. ”Nogle patienter har rapporteret, at før den skaldede plet indtraf, de følte noget i dette område-en prikkende eller en irritation,” siger Dr. Fusco.

Testene: observere mønster af hårtab kan normalt afgøre, om du har alopecia areata, som kan blodprøver. Du kan også gives en test for at måle dine hormoner at udelukke underliggende betingelser, der kan forårsage hårtab.

Den behandlinger: alopecia areata er normalt behandlet med intralæsionale kortikosteroider, siger Dr. Fusco. I nogle tilfælde kan minoxidil (Regaine) også hjælpe. Det er også vigtigt at reducere stress.

Overdreven styling

For meget hårvask, styling, og døende kan skade dine Lokker. Varme og kemikalier svække hår, får det til at bryde og falde ud. Ofte er det en kombination af behandlinger-keratin, farve, og føntørring, for eksempel, det gør den skade, som resulterer i tyndere hår.

Symptomerne: Hvis nedfald sker fra eksterne skader forårsaget af styling, vil det blot bryde, og du vil ikke se disse klub-formet telogen pærer i enderne.

Testene: Dr. Jakubowicz gør en pull-test: Hun tager en lille håndfuld af omkring 50 tråde, trækker forsigtigt, og kontroller for at se, om det hår, der kommer ud har pærer på enderne.

Behandlingerne: Undgå at bruge apparater, der overophede din hår. Indstil din hårtørrer på kølige og lave indstillinger, og minimere din brug af flade og krøllejern. Må ikke farve dit hår mere end en eller to nuancer fra sin normale farve: Den mere alvorlige farveændringen, jo flere kemikalier, du har brug, som kan gøre håret pause. Hvis du bruger hår gel eller hårspray, skal du ikke vente på det tørre, før du kam igennem det, fordi håret vil hærde og være mere tilbøjelige til at bryde.

En lav-protein kost

Selv om det er sjældent, at mennesker, der bor i de udviklede lande til at udvikle en proteinmangel, hvis du for nylig er blevet en veganer eller vegetar og har ikke gjort en indsats for at arbejde plantebaserede proteiner i din kost, er det muligt du ikke kan få nok af næringsstoffet. Når dette sker din krop kan rationere hvad protein er allerede i din krop ved at lukke hårvækst, ifølge ADA. Dette sker typisk to til tre måneder efter din proteinindtag dips.

Symptomerne: Ud over hårtab, kan en proteinmangel forårsage oppustethed, skøre negle, træthed og svaghed. Når dit hår pauser, vil du ikke se disse klub-formet telogen pærer i enderne.

Testene: Hvis din læge er bekymret en mangel på protein kan være skyld i dit tyndere hår, han eller hun kan gøre en blodprøve for et totalt protein test, der måler på alle de proteiner i dit blod.

Behandlingerne: spise mere protein vil sandsynligvis stoppe hårtab. Ting som kød, æg og fisk er gode kilder til protein, som er mange plante-baserede fødevarer, herunder tofu, bønner, vilde ris, nødder, og havregryn.

💡The tilstand af dit hår ikke bare påvirker dit udseende, det er en vigtig indikator for dit helbred. Hvis du oplever hårtab, så tal med din hudlæge.

load...