Hvad sker der, hvis du holder op med at tage finasterid for hårtab?

14 november 2018

En af de mest almindelige spørgsmål mange mænd har om finasterid er, hvad der vil ske, hvis de holder op med at tage stoffet. Er håret skadeforebyggende effekter permanent, eller vil deres hår begynder at tynde og falde ud igen?

Finasterid virker ved at stoppe omdannelse af testosteron til dihydrotestosteron (DHT), det mandlige kønshormon ansvarlig for skaldethed. Undersøgelser viser, at finasterid blokke omkring 64% af DHT - nok til markant langsom, eller endog standse, hårtab hos de fleste mænd.

DHT blokerende stoffer som finasterid tilhører en kategori af medicin kaldet 5α-reduktaseinhibitorer, eller 5-Aris. Vores guide til DHT og mandlige hårtab dækker hvordan finasterid virker for forebyggelse af hårtab i flere detaljer.

load...

Fordi finasterid virker ved at blokere specifikke enzym ansvarlig for DHT, det kun forhindrer hårtab, mens stoffet er aktiv i din krop. Når du stopper med at tage finasterid, din krop begynder at konvertere testosteron til DHT igen og dine hårsække begynder at reagere, som de normalt ville.

I denne vejledning vil vi dække, hvad du kan forvente at ske, hvis du stopper med at tage finasterid, samt de langsigtede effekter, som stopper finasterid kan have på din hårgrænse, tykkelse og all-round hår sundhed.

Finasteride er kun effektiv, mens du tager det

Finasterid har en halveringstid på omkring fem til seks timer, hvilket betyder at det skal tages dagligt for at være effektiv. Når du stopper med at tage finasterid, vil dosis af den medicin, der er aktiv i kroppen langsomt falde, indtil det er helt udskilt i løbet af flere dage.

load...

Når der er ikke længere nogen finasterid i din krop, vil 5α-reduktase enzymet ikke længere blive blokeret, hvilket betyder at din krop vil igen begynde at konvertere en lille procentdel af testosteron til DHT.

Hvis du er genetisk tilbøjelige til mandlig skaldethed, kan det betyde, at DHT igen vil begynde at påvirke dine hårsække, hvilket resulterer i udtynding af hår på din hovedbund, hårgrænse recession og andre mandlige mønster skaldethed effekter.

Denne effekt er dokumenteret i videnskabelige bedømmelser af finasterid for mandlig skaldethed, som viser, at forebyggelse hårtab virkninger af finasterid stoppe, når folk holder op med at bruge stoffet.

Kort sagt, hvis du har oplevet hårtab, før du tager finasterid, er der en god chance for, at dit hår vil begynde at tynde igen, hvis du holder op med finasterid. Finasteride er ikke en levetid kur - i stedet, det er en behandling, som du har brug for at fortsætte med at tage, hvis du ønsker at stoppe hårtab til gode.

Læs også:

Er finasterid sikkert at bruge lang sigt?

Da finasterid kun forhindrer hårtab, mens den er aktiv i din krop, skal du bruge det på lang sigt, hvis dit mål er at stoppe skaldethed og holde så meget af dit hår som muligt.

load...

For mange mænd, dette betyder at tage finasterid for livet. I øjeblikket viser undersøgelser, at finasterid er sikkert at bruge på lang sigt. For eksempel viser en undersøgelse fra Prevention Trial den prostatakræft fastslår, at der er ”ingen grund til at bekymre sig” om eventuelle langsigtede konsekvenser fra finasterid.

Andre langfristede studier af finasterid viser lignende resultater, med en 1 mg dosis finasterid veltolereret over en periode på fem år i en 2012 undersøgelse.

Må finasterid bivirkninger stoppe med brugen?

Videnskabelige undersøgelser viser, at finasterid er en sikker, effektiv hårtab behandling med få og milde bivirkninger. Men en lille procentdel af mænd, der bruger finasterid kan opleve bivirkninger som depression og seksuel dysfunktion kortsigtet.

Af disse bivirkninger, seksuel dysfunktion er den mest almindelige, med finasterid brug øger risikoen for erektil dysfunktion og nedsat seksuallyst (reduceret sexlyst) for nogle mænd.

I øjeblikket er data vedrørende langsigtede bivirkninger fra finasterid blandet. FDA undersøgelse af data viser, at det store flertal af mænd, der oplever bivirkninger fra finasterid også bemærke, at disse bivirkninger stoppe, når de holder op med at bruge medicinen.

Men et lille antal mænd, der bruger finasterid rapport langsigtede bivirkninger, der fortsat efter at de holder op med at tage medicinen. På dette tidspunkt, de fleste undersøgelser (herunder en 2012 undersøgelse af mænd med tilbagevendende bivirkninger fra finasteride) se dette aspekt af finasterid brug som et område med aktiv forskning.

Hvad sker der, hvis du holder op med at tage finasterid?

Kort sagt, når du stopper med at tage finasterid, kan du forvente, at det hår du har bevaret vil begynde at falde ud, ligesom det gjorde før du tog medicin. Finasteride virker kun mens stoffet er aktiv i din krop, hvilket betyder at du vil gå tilbage til en normal sats for hårtab, når den er udskilt.

Hvis du har oplevet bivirkninger fra finasterid, bør de stoppe, når du stopper med at tage det. Dette er dokumenteret i de fleste studier af finasterid s bivirkningsprofil. Men det er vigtigt, at du er opmærksom på de potentielle langsigtede bivirkninger af finasterid, før du begynder at tage det.

load...