Forårsager kreatin hårtab?

15 november 2018

Hurtigt! Du kan kun have én: store muskler eller en fuld leder af hår. Hvilket vil det være?

Hvis du bruger nogen tid på at undersøge kreatin gennem online message boards, vil du gå væk følelse som du ikke kan have både, at kreatin er en præmie muskel-builder, men at det kommer med en ultimativ bivirkning: en skinnende, skaldet hoved. Men er kreatin virkelig forårsage hårtab?

Se, hvis du bruger nogen tid på at undersøge kreatin gennem online message boards, stop. Den hive-sind bodybuilding og muskel hoved samfund er ikke de bedste steder at lære om komplekse naturvidenskabelige emner. Shocker, jeg kender. Det er ikke til at sige, at der ikke er intelligente mennesker i disse grupper - der er. Men du bliver nødt til at bruge nær så meget tid på at undersøge deres akkreditiver som du ville emnet ved hånden.

load...

Forbindelsen mellem kreatin og hårtab kommer ned til en lille undersøgelse af rugby spillere. En. Dette er omfanget af forskning om emnet. Resten af ​​oplysninger ”derude” er rent anekdotiske.

For at skære lige til chase: Der er ingen definitiv videnskabelig beviser, der forbinder hårtab og kreatin kosttilskud. Det modsatte af dette er også sandt: Der er ingen definitiv videnskabelig dokumentation for, at udelukker hårtab som en potentiel bivirkning af kreatin kosttilskud. Så lad os grave lidt dybere.

Hvad er kreatin?

Kreatin er et af de mest udbredte forsket bodybuilding kosttilskud. Det er naturligt findes i animalske produkter som rødt kød, men kan købes i næsten enhver stor kasse eller supplement butik. Talrige undersøgelser har knyttet creatin til forøget styrke, muskel og sportslige præstationer, samt bedre recovery post-træning.

load...

Der er flere varianter af kreatin på markedet, men kreatin monohydrat er den billigste og betragtes lige så, hvis ikke mere effektiv, end de andre.

Den mest almindelige bivirkning af kreatin tilskud er væskeophobning, men andre mulige bivirkninger omfatter: muskelkramper, kvalme, svimmelhed, maveproblemer, dehydrering og varme intolerance. Kreatin er ikke anbefales til folk med nyresygdomme eller dem med nyreproblemer.

Interessant nok de mest velrenommerede online kilder til supplement og sundhedsforskning ikke liste hårtab som en kreatin bivirkning.

Er der videnskabelige beviser for kreatin forårsager hårtab?

Den enkelt stykke videnskabelig litteratur potentielt forbinder kreatin til hårtab var en 2009 undersøgelse offentliggjort i Clinical Journal of Sports Medicine. Undersøgelsen fulgte kun 20 rugby spillere, som de suppleret med kreatin i blot 3 uger. De i undersøgelsen, der tog kreatin tog en kæmpestor 25 gram om dagen (5 gram er den typiske anbefaling).

Læs også:

Forskerne fandt, at kreatin kan forøge omdannelsen af ​​testosteron til dihydrotestosteron (DHT). DHT menes at være det hormon bag mandlig skaldethed hos mænd genetisk disponeret for hårtab.

load...

Hvad denne undersøgelse ikke gøre, er at bevise kreatin kan forårsage hårtab, eller endda forbinde de to. Ikke alene har forskningen ikke nævne hårtab, det var meget lille og begrænset til et meget snævert tidsramme.

Anekdotiske beviser, der forbinder kreatin til skaldethed

Der bliver sagt - det er muligt, at kreatin kan forstyrre hårvækst eller omsætning, men der er simpelthen ikke noget bevis. Fordi ingen har bevist det ikke forårsager hårtab, kan det ikke udelukkes, og der er flere folk derude, der sværger det gør.

”Jeg vidste, at dette ene fyr, der tog kreatin og var skaldet efter to år,” eller ”Jeg plejede at tage kreatin, men stoppede da jeg indså mit hår var tyndere.” Du ser kommentarer ligner denne over hele internettet. De er anekdotisk, en historie baseret på en persons personlige oplevelse. Og problemet med disse udsagn er de to variabler - kreatin og hårtab - kan eller ikke kan være forbundet. Disse mænd kunne have været disponeret for hårtab, før du starter kreatin. Vi kan simpelthen ikke kender.

En ting mange af disse anekdotiske referencer har til fælles er recovery efter tilskud, hvilket betyder, mænd, der hævder at opleve tyndere hår som en bivirkning af kreatin tilskud også hævder, at de komme sig, når de holder op med at tage tillægget.

Bundlinjen

Kreatin kan påvirke DHT niveauer, som er kendt for at spille en rolle i hårtab hos mænd, der er disponeret for tilstanden. Men den eneste undersøgelse, der forbinder kreatin og DHT var ikke uden fejl, nemlig dens størrelse og uanstændig mængde kreatin deltagerne tog. Endvidere, ingen steder inden for studiet gør det nævne hårtab.

Der er mange anekdotiske historier online, hvor mænd hævder at have oplevet tyndere hår, mens du tager kreatin. Problemet med disse historier - der er næsten lige så mange, der hævder, at de oplevede ingen sådanne problemer.

Afskedsord: Kreatin er kendt for at være en sikker supplement, der kan støtte i muskelvækst og styrke. Beviserne potentielt knytte den til hårtab er tynd, i bedste fald, og der er en god chance for du kan tage den anbefalede mængde og erfaring intet andet end den mest almindelige bivirkning: væskeophobning. Hvis hårtab er virkelig en bekymring der er ting du kan gøre for at løse det.

load...