Finasterid mod dutasterid: Hvilken er bedre for at forhindre hårtab?

12 november 2018

Finasterid og dutasteride er to af de mest kendte og ofte anvendte 5α-reduktaseinhibitorer til rådighed i dag.

Begge lægemidler er designet til at inhibere omdannelsen af ​​testosteron til dihydrotestosteron - androgenet der forårsager mandlig skaldethed. Mens finasterid og dutasterid deler et par vigtige fordele, de er begge unikke lægemidler med lidt forskellige formål og virkninger.

I denne vejledning vil vi sammenligne finasterid og dutasterid som hårtab behandlinger og se på de væsentligste forskelle mellem de to lægemidler.

load...

Af de to muligheder, er finasterid mere grundigt undersøgt

Mellem finasterid og dutasterid, finasterid er det ældre stof. Finasteride blev udviklet i 1970'erne og fik FDA godkendelse som en behandling for benign prostatahyperplasi (BPH, eller forstørret prostata) i 1998.

Finasteride blev til sidst godkendt til anvendelse som et mandlig skaldethed behandling i 2005, i en lavere dosis (1 mg vs 5 mg) end den højere doseret BPH behandling version af finasterid.

Dutasteride, på den anden side, blev kun patenteret i 2004 og blev godkendt af FDA til behandling af BPH i 2008.

Fordi finasterid er den ældste af de to 5α-reduktasehæmmere, er det blevet undersøgt i en større detaljeringsgrad end dutasterid. Finasteride effektivitet, bivirkninger og langsigtede virkninger er alle bedre kendt end dutasterid, som videnskabelige data er ikke altid til rådighed.

load...

Dette er ikke at sige, at dutasterid ikke er blevet undersøgt grundigt, men blot, at dens bivirkninger og langsigtede virkninger ikke er blevet så grundigt undersøgt som dem af finasterid.

Finasteride er en FDA godkendt hårtab behandling, mens dutasterid er ikke

Selvom dutasterid er godkendt som en behandling for mandlig skaldethed i nogle lande, stadig det har ikke modtaget FDA godkendelse som en hårtab lægemiddel i USA.

Dutasteride er godkendt af FDA, men kun som en behandling for BPH. Det betyder, at det er gået igennem FDAs strenge test og forskning proces, men kun som et lægemiddel markedsføres med det tilsigtede formål at bekæmpe prostata udvidelsen.

Dette betyder ikke, at dutasterid ikke er effektiv til forebyggelse af hårtab (vi vil dække dette emne længere nede på siden). Dutasteride gør forhindre hårtab, men det kan kun blive ordineret til dette formål som en off-label behandling mulighed.

Finasterid blokke 70% af DHT, hvorimod Dutasteride blokke 90 +%

Undersøgelser viser, at dutasterid er lidt mere effektiv til at blokere testosteron i at konvertere til DHT - det hormon, der forårsager mandlig skaldethed.

load...

I en undersøgelse af 399 patienter, fandt forskerne, at dutasterid blokeret 98,4% +/- 1,2% af DHT på en 5 mg daglig dosis, sammenlignet med 70,8 +/- 18,3% med den samme dosis af finasterid.

Denne undersøgelse blev udført på mennesker, der lider prostata udvidelsen, hvilket betyder at det bruges langt højere doser af dutasterid og finasterid end de doser, der anvendes til behandling af hårtab. Alligevel viser det, at dutasterid er, milligram for milligram, mere effektiv til at sænke DHT end finasterid.

Det viser også, at dutasterid er mere konsekvent at blokere DHT end finasterid. Niveauet af variabilitet for dutasterid gruppen var +/- 1,2% af en næsten total eliminering af DHT, med langt mindre variation mellem patienter end +/- 18,3% af finasterid gruppe.

Betyder dette på en enkel måde at dutasterid er sandsynligvis mere effektiv til at blokere DHT og mere konsekvent i sin DHT blokerende virkninger end finasterid.

Dutasteride kunne være mere effektiv til at øge hårvækst

Undersøgelse af data viser også, at dutasterid er mere effektiv til at fremme hårvækst hos personer med mandlig skaldethed end finasterid.

En 2016 undersøgelse af 416 mænd i alderen mellem 21 og 45 viser, at dutasterid produceret bedre hår tæller resultater end finasterid over en periode på 12 til 24 uger. Forskerne brugte et ekspertpanel og før og efter fotografier til at sammenligne og kontrollere virkningerne af de to lægemidler.

Dette kunne betyde, at dutasterid er stærkere effekt på at blokere DHT gør det mere effektiv som en behandling for at forebygge mandlig skaldethed.

Læs også:

En af grundene til dette kunne være dutasterid lange halveringstid. Dutasteride har en halveringstid på næsten fire uger hvilket betyder at det forbliver aktiv i kroppen længe efter den er forbrugt. Finasteride banehalvdel liv, på den anden side, er der kun seks til otte timer.

Det er vigtigt at huske, at dette ikke betyder finasterid er ikke effektiv til at stoppe hårtab hos mænd - kun at dutasterid er potentielt mere effektiv. Der er utallige undersøgelser, der viser, at finasterid virker meget godt på at forebygge hårtab hos både på kort sigt og på lang sigt.

Det er også vigtigt at huske, at en undersøgelse ikke betyder dutasterid er uden tvivl en bedre løsning. Lige nu er der begrænset data om dutasterid langsigtede præstation som en hårtab behandling, så der er ingen perfekt mulighed for at vide, hvor effektivt det er på lang sigt.

Finasterid og dutasterid begge har sjældne, tolerable bivirkninger

Finasteride og dutasterid begge har bivirkninger, men de er sjældne og kun påvirke en meget lille procentdel af brugerne.

En af de mest almindelige rapporterede bivirkninger af finasterid er et fald i seksualdrift og seksuelle præstationer. Mens undersøgelser viser, at dette bivirkninger kan og sker, er det en meget sjælden begivenhed.

De fleste undersøgelser af langvarig finasterid brug viser få, om nogen, brugere oplever seksuelle bivirkninger fra behandlingen. En undersøgelse fra 2002 af finasterid resulterede i nogen rapporter om negative seksuelle bivirkninger i de 895 mænd, der bruges til behandling i 12 måneder, selv ved en 5 mg daglig dosis.

I løbet af 24 måneder, de eneste negative indberettede bivirkninger var nedsat libido og ejakulation spørgsmål, som berørte ca. Én procent af patienterne.

Andre undersøgelser viser lignende resultater. En 48-ugers forsøg af finasterid, der involverede 212 mænd resulterede i to personer, der oplever seksuelle bivirkninger fra finasterid, med én person i placebogruppen også rapporterer seksuelle bivirkninger.

Deltagerne i denne undersøgelse rapporterede også, at de negative virkninger stoppet efter de stoppede med at bruge finasterid.

Som helhed viser dataene, at finasterid er sikkert og at bivirkninger er sjældne, reversible og ikke-permanent. Det viser også, at mange af de opfattede bivirkninger af finasterid kunne være resultatet af en placebo-effekt.

En undersøgelse viser, at når folk bliver informeret af finasterid potentielle bivirkninger, de er langt mere tilbøjelige til at rapportere dem, selv når de er givet et placebo i stedet for den virkelige stof.

En vigtig ting at være opmærksom på, er, at mange af de undersøgelser finasterid bivirkninger bruge en højere dosis af behandlingen end den almindelige dosis for hårtab. Dette kan betyde, at bivirkninger ved et hårtab dosis, er endnu sjældnere, end de ser ud fra den medicinske litteratur.

Ligeledes undersøgelse data viser, at dutasterid er sikkert og veltolereret, selv ved de højere doser anvendes til behandling af BPH. Bivirkninger er sjældne og reversible, med kun en lille procentdel af mennesker, der berøres negativt af finasterid eller dutasterid.

Det er vigtigt at huske, at mens bivirkninger fra finasterid og dutasterid er sjældne, kan de stadig ske. Hvis du oplever bivirkninger fra enten behandling, er det altid vigtigt at tale med din læge og fortælle dem om din oplevelse.

Hvilket er bedre for at forhindre hårtab?

Finasteride og dutasterid er to forskellige lægemidler med lignende virkninger. Begge forhindre hårtab ved at forhindre omdannelse af testosteron til DHT. Begge er vist sig at arbejde. Begge har sjældne bivirkninger, der, for de fleste brugere, er udholdeligt.

Begge lægemidler har også særlige fordele. Finasteride er den ældste af de to lægemidler og har langt flere videnskabelige data om dens effektivitet, sikkerhed og langsigtede virkninger. Fordi dutasterid er nyere, er der langt mindre data om dens langsigtede effektivitet.

Fordi dutasterid ikke er FDA godkendt til hårtab, vi synes stadig finasterid er det bedre mandlig skaldethed behandling, alene på grund af den rigdom af data om den langsigtede sikkerhed og effektivitet.

Alligevel ser fremtiden lys ud for dutasterid, og endnu engang data er tilgængelige det i sidste ende kunne blive den førende behandlingsmulighed for mandlig skaldethed.

load...