DHT og mandlige hårtab forklaret

9 november 2018

Hvis du har bemærket, dit hår begynder at tynde eller aftage, er det nemt at stresse over, hvad der får det til at ske. Er det stress? En dårlig kost? Uheldige genetik? Eller er det en livsstil faktor du kan ordne gennem en adfærdsændring?

Virkeligheden er, at hårtab hos mænd primært er forårsaget af dihydrotestosteron (DHT), et mandligt steroid hormon, der binder sig til receptorer i din hovedbund og - i genetisk modtagelige mænd - er ansvarlig for hårtab.

DHT kan virke kompliceret, men dens rolle i hårtab er forholdsvis let at forstå, når du har en grundlæggende viden om, hvordan din krop producerer DHT og effekten DHT har på hårsækkene.

load...

I denne vejledning vil vi forklare, hvad DHT er, hvordan det er produceret af kroppen, og de muligheder, der er til rådighed for at begrænse de negative virkninger af DHT på din hårgrænse.

Hvad er DHT?

DHT, eller dihydrotestosteron, er en androgen fremstilles som et biprodukt af testosteron. DHT er en temmelig kraftig mandligt kønshormon, der er ansvarlig for ting som at danne mandlige kønsorganer under graviditeten.

Kort sagt, DHT er en af ​​de mange hormoner, der gør mænd, ja, mænd. Men det er forskelligt fra andre mandlige kønshormoner som testosteron i flere vigtige måder.

Din krop producerer DHT som et biprodukt af testosteron gennem 5α-reductase enzym - et enzym, der omdanner en vis procentdel af din testosteron til DHT i væv såsom hud, lever, prostata og hårsækkene.

load...

Hvis du er genetisk modtagelige for hårtab, kan DHT binder til receptorer i dine hårsække og få dem til at skrumpe, svække og til sidst dør. Denne proces kaldes 'miniaturisering,' og det i sidste ende fører til en komplet ende af hårvækst i DHT-ramte hårsækkene.

Interessant, DHT er et vigtigt hormon for hårvækst i andre områder af kroppen, hvilket betyder det samme hormon, der er ansvarlig for at forårsage mandlig skaldethed er også ansvarlig for næring væksten af ​​hår på brystet, ryggen og andre områder.

Da DHT er det primære hormon ansvarlig for hårtab hos mænd, at den mest effektive måde bremse og forhindre hårtab er at blokere DHT.

Du kan gøre dette på det follikulære niveau ved hjælp af en aktuel DHT blokerende shampoo eller spray til at holde DHT dine hårsække. Dette er for det meste effektive, men det gør ikke helt blokerer DHT i at binde til receptorer i din hovedbund.

En mere effektiv fremgangsmåde til blokering DHT er at blokere det ved kilden. Stoffer som finasterid er lavet til at blokere for omdannelsen af ​​testosteron til DHT ved binding til 5α-reduktase-enzymet, forhindrer kroppen i at producere enhver DHT i første omgang.

load...

Vi vil gå mere i detaljer om finasterid og andre DHT blokkere nedenfor. For nu, bare huske, at mens faktorer som stress og kost kan have en betydelig effekt på dit hår, er dit hårtab mest sandsynligt forårsaget af en genetisk følsomhed over for dihydrotestosteron.

Finasteride og dihydrotestosteron

Data fra en undersøgelse offentliggjort i Journal of American Academy of Dermatology, viser, at finasterid, i kombination med minoxidil, er den mest effektive behandling til rådighed for at bremse og stoppe skaldethed hos mænd.

Finasteride tilhører en kategori af lægemidler kaldet 5α-reduktasehæmmere. Det virker ved binding til 5α-reduktase-enzymet og blokerer enzymet fra konvertere din testosteron til DHT.

Den bedste måde at tænke på finasterid er som en hormonel skjold, der holder din testosteron den måde, det oprindeligt var, alt imens at stoppe DHT produktion. I stedet for kun at blokere DHT på din hovedbund, er du blokerer den på den oprindelige kilde.

Læs også:

Husk tidligere, da vi sagde, at DHT binder sig til receptorer i prostata? Finasteride blev faktisk oprindeligt designet som en behandling for prostata vækst. Det var ikke før den medicinske undersøgelse periode at Merck, stoffet skaber, opdagede det også stoppet mandlig skaldethed.

I gennemsnit en daglig dosis på 1 mg finasterid blokke DHT produktion nok til at stoppe de fleste hårtab. I visse tilfælde kan det også medføre miniaturiserede hårsække beskadiget af DHT til at begynde at vokse igen.

Hvis du begynder at lægge mærke til hårtab og ønsker at gøre noget, er den mest effektive metode er at tale med en læge ved hjælp af vores enkle online proces for at se, hvilken behandling muligheder er rigtige for dig.

Hvad er bivirkningerne af at blokere dihydrotestosteron?

For det meste, blokerer DHT ikke producerer nogen mærkbare bivirkninger for de fleste mænd. Langt de fleste mennesker, der bruger stoffer som finasterid og aktuelt DHT blokkere ikke oplever nogen negative virkninger - i stedet, de bemærker tykkere og sundere hår.

Men nogle mænd gør oplever negative effekter fra DHT blokkere, med finasterid en ret almindelig synder. Nedenfor har vi listet de vigtigste bivirkninger ved at blokere DHT, der spænder fra positive bivirkninger til potentielle ulemper:

Hvis du konkurrere i testede sport, skal du være opmærksom på, at denne effekt på testosteron produktionen betyder, at finasterid kunne være på den forbudte liste narkotika.

Ser skræmmende, ikke? Mens de ovennævnte bivirkninger virke skræmmende, virkeligheden er, at det store flertal af mænd, der bruger DHT blokkere ligesom finasterid ikke får alvorlige bivirkninger.

For at sætte tingene i perspektiv, en 2016 undersøgelse af finasterid i japanske mænd viste, at af de 3,177 mænd givne finasterid, kun 23 havde bivirkninger. Selv på fem gange den normale dosis for at forhindre hårtab, er bivirkninger sjældent rapporteret.

Det er også værd at bemærke, at i de sjældne tilfælde af seksuelle bivirkninger forekommer, vil de næsten altid stoppe, når du kommer ud finasterid. Det er yderst sjældent, at eventuelle negative symptomer til at fortsætte, hvis du ikke aktivt tage en DHT blokker.

Skulle du blokere dihydrotestosteron?

Hvis du begynder at lægge mærke til hårtab, lægemidler, der blokerer DHT er de mest magtfulde våben, du har i dit arsenal til at bremse og stoppe det.

Hvorvidt der skal tage dem, er i sidste ende dit valg. Hvad er klart, at jo tidligere du begynder at blokere DHT, jo mere succesfuld vil du være at forhindre yderligere hårtab. Når håret er væk, kan ingen mængde af DHT blokering bringe den tilbage og give dig hvad du engang havde.

Den bedste måde at begynde at blokere DHT produktion er at bruge finasterid, sammen med minoxidil og en shampoo, der kan blokere DHT i din hovedbund.

load...