Årsager til hårtab

9 november 2018

Den gennemsnitlige person kaster mellem 50 og 100 hår om dagen. Dette er ingen reel grund til bekymring, så længe din krop er genopbygges disse tab.

Når hårtab begynder at overskride disse tærskler, så er det tid til at bekymre sig, og du kan blive ramt af alopecia (den medicinske betegnelse for hårtab).

Den mest begunstigede forklaring er, at alopecia areata er en auto-immun sygdom, hvor antistoffer til personens egne hårsækkene bliver produceret.

load...

Alopecia findes også med andre autoimmune sygdomme, såsom vitiligo og thyreoiditis.

Årsager til hårtab

Der er fem forholdsvis almindelige årsager til diffust hårtab. Disse er: telogen effluvium, ernæring, narkotika, hormon abnormiteter og skaldethed hos mænd (androgen alopeci).

Hos børn, hårtab gennem en hovedbund infektion, såsom ringorm, er mere og mere almindeligt.

Telogen effluvium er midlertidigt hårtab på op til en tredjedel af en persons hår på grund af en fornærmelse mod kroppen. Det er normalt manifesterer to til fire måneder efter hændelsen. Almindelige årsager er crash kost, eksamen stress, store operationer, graviditet og skilsmisse / tab af en elsket.

load...

Det begynder at normalisere efter tre til seks måneder, og efter et år er det næsten altid tilbage til normal. Det er mere almindeligt hos kvinder og kræver ingen behandling.

Ernæringsmæssige årsager til hårtab

De mest almindelige ernæringsmæssige problemer forbundet med alopecia er jern og zinkmangel. I praksis er disse er formentlig de eneste, der forårsager hårtab.

Hårtab er også observeret hos mennesker, der konsekvent tager i for meget selen. Det gennemsnitlige daglige indtag anbefalinger til selen er 60 mikrogram per dag for mænd og 53 mikrogram per dag for kvinder

Fra dette kan man se, at tage hundredvis af vitaminer, næringsstoffer, mikroelementer mv (hvem ved, hvad nogle af de sammenblandede indeholder), vil gøre noget godt.

Biotin for eksempel, kan gøre dit hår vokse stærkt og tykt, men det vil ikke stoppe dig fra at gå skaldet. Hvis blodprøver for jern og zink er normale, en ernæringsmæssig mangel er ikke årsagen til din alopeci.

load...

Kønshormoner ikke spiller en rolle i hår lossDrugs oftest forbundet med alopeci er p-piller, den blodfortyndende medicin warfarin og heparin (Thrombophop), mavesår medicin cimetidin og beta-blokker propranolol.

P-piller undertrykker ægløsning ved de kombinerede virkninger af hormonerne østrogen og gestagen eller i nogle tilfælde progestin alene.

Læs også:

Kvinder, der er disponerede for hormonel relateret hårtab eller som er overfølsomme over for de hormonelle forandringer, der sker i deres krop kan opleve hårtab i varierende grad, mens på p-piller eller mere almindeligt, flere uger eller måneder efter at have stoppet p-piller.

Hvis dette er en årsag til dig, kun bruge lav-androgen indeks p-piller, og hvis der er en stærk disposition for genetisk hårtab i din familie, skal du bruge en ikke-hormonel form for prævention.

Kemoterapi er almindeligt forbundet med hårtab, men dette er en reversibel hårtab i næsten alle tilfælde.

Hårtab kan forekomme under strålebehandling for cancerbehandling. Strålebehandling skader celler, der vokser hurtigt, såsom dem i hårrødderne.

Hårtab kan udvikle to til tre uger efter den første behandling session. Håret kan vokse tilbage tre til seks måneder efter behandlingen. Men når der anvendes meget høje doser af stråling, håret kan ikke vokse tilbage.

Hormon problemer kan forårsage hårtab, men ikke kønshormoner. Hverken østrogen eller testosteron mangel eller overskud, spiller en rolle i hårtab.

De sygdomme, der er forbundet med hårtab er diabetes mellitus og problemer med skjoldbruskkirtlen.

Ud fra ovenstående kan du regne ud, at når man har taget blodprøver for at fastslå årsagen til dit hårtab, man sjældent behov for at gøre mere end test for jern, zink, skjoldbruskkirtelhormon, sukker og en fuld blodtælling.

Visse medikamenter kan også forårsage hårtab, såsom medicin for acne, forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal, antibiotika, vægttab, prævention, Parkinsons sygdom, hormonbehandling og depression.

Det er i dine gener

Mandlig mønster skaldethed er den mest almindelige form for hårtab og er af genetisk forudbestemmelse. Hvis der er skaldethed overalt i din familie (enten på din mor eller fars side), vil du sandsynligvis blive skaldet også.

Det er med denne form for skaldethed, at lægemidlet Propecia® (Finasteride) har vist lovende resultater.

I mandlig skaldethed, dihydrotestosteron (DHT) forårsager en afkortning af vækstfasen og udtynding af hår. Finasterid blokerer et enzym kaldet 5a-reduktase, der ændrer testosteron til DHT og på denne måde forhindrer, at disse ændringer i at finde sted.

I 99% af mændene det vil stoppe hårtab inden for et år, vil en tredjedel har en lille stigning i håret og en tredje vil vise markant forbedring. Fordi det virker på skift af testosteron til DHT, vil det ikke fungere for kvinder og kan være meget farligt i graviditeten.

load...