Alt hvad du behøver at vide om hårvækstprocessen og regrowing hår

11 november 2018

Der er langt mere til hårvækst end mange mennesker er klar over. Den hårvækst proces sker i en cyklus, med hårsækkene går gennem fire forskellige stadier som de vokser, tilbagegang, hvile og kaste i løbet af flere år.

Forståelse hårvækst er en vigtig del af at lære mere om, hvorfor dit hår tynder og falder ud. Det er også nyttig viden til fornybare dit hår og hjælper dig med at vedligeholde så meget hår som muligt over tid.

I denne vejledning, vil vi forklare hele hårvækst processen, fra den voksende fase helt frem til at kaste og fornybare hår. Vi vil også forklare, hvordan forståelsen af ​​hårvækst proces kan hjælpe dig med at bekæmpe og vende virkningerne af hårtab.

load...

De fire stadier af hårvækst

Den hårvækst proces (eller hårvækst cyklus, da det ofte er nævnt i medicinsk litteratur) har fire forskellige faser:

Hver af disse faser varer en anden mængde tid, hvilket betyder dit hår kan vokse i årevis, før den træder ind i catagen, telogen og eksogene faser. Nedenfor har vi forklaret hvert hår vækstfase mere detaljeret for at hjælpe dig med bedre at forstå den hårvækst proces.

load...

Anagen (voksende) fase

Under den anagene fase, er dit hår aktivt og stadigt voksende. Denne fase af hårvækst proces varer normalt tre til fem år, selv om nogle mennesker har anagene faser af op til syv år.

Fordi dit hår er konstant stigende i løbet anagenfasen, længden af ​​denne fase af hårvækst cyklus bestemmer den maksimale længde af dit hår. For de fleste mennesker er dette 18 til 30 inches.

Catagen (regression / overgang) fase

Efter hver hårsækken afslutter sin anagene fase, den kommer ind i catagen, eller regression fase. En hårsækken i catagen fase vil skrumpe en smule i størrelse og løsnes fra huden, startende sin proces med at falde ud.

Selvom hår i denne fase "løsner" fra din hud, er det normalt ikke falder ud først langt senere, som regel, når de nye hår ”skubber” det ud fra din hovedbund.

Telogen (hvile) fase

Efter en hårsæk kommer ind i catagen fase og frigøres fra din hovedbund, den træder en hvileperiode kendt som telogenfasen. Denne fase varer normalt tre til fem måneder, før en hår er "skubbet" ud af væksten af ​​nye hår.

load...

De fleste mennesker har omkring 10 til 20% af deres hår i den telogene fase til enhver tid. Nogle gange, når en person er stresset eller fysisk utilpas, kan andre sundhedsmæssige forhold forårsage flere hårsække end normalt at komme ind i telogenfasen, hvilket resulterer i midlertidig hår udgyde.

Den eksogene (kaste) fase

Når den nye hår er vokset, den gamle hår kommer ind i eksogene fase. I denne fase, den gamle hår helt frigøres fra hovedbunden og falder ud, som regel mens du bruger en kam, børste eller vaske dit hår i brusebad.

Det er normalt for omkring 50 til 150 hår til at gå ind i denne fase, og falde ud på daglig basis, hvilket betyder, at der er ingen grund til panik, hvis du bemærker et par hår på din kam eller børste efter styling dit hår.

Da det nye hår vokser, erstatter det gamle hår og fuldender hårvækst cyklus, hvilket giver dig udskiftning hår for alle hårene tabt i catagen, telogen og eksogene faser af vækst proces.

Forståelse af hårvækst proces

Ligesom andre vigtige processer i kroppen, kan hårvækst proces afbrydes og påvirkes af eksterne faktorer som stress, fejlernæring, og sygdom.

Læs også:

For eksempel kan en mangel på protein forårsage hår til at indtaste den telogene fase for tidligt, hvilket resulterer i overdreven udtynding og hårtab. Dyreforsøg viser også, at stress kan hæmme hårvæksten ved at forårsage hår til at indgå i den catagen fase for tidligt.

Fordi processen med at kaste hår tager flere måneder (husk, den telogene fase er tre til fem måneder proces for de fleste mennesker), ændringer i din kost eller stressniveau kan resultere i hårtab, der sker først måneder senere, når dit hår kommer ind i eksogene fase.

Det betyder, at hvis du pludselig begynder at føle stresset eller stoppe få nok vitaminer eller mineraler, kan det tage måneder at mærke en forskel i dit hår.

Som altid, den bedste måde at forhindre denne form for skade på dit hår er at spise en sund kost og forbruge de vigtigste vitaminer og mineraler for en sund, tyk og stærk hår.

Mandlig mønster skaldethed og hårvækst proces

Mandlig mønster skaldethed påvirker hårvækst proces ved at gøre virkningerne af catagen, eller regressive, fase mere alvorlige.

DHT, den androgene hormon, der forårsager mandlig skaldethed, stimulerer TGF-β1, TGF-β2, DKK1 og interleukin 6, som alle har en virkning på miniaturisering af hårsækkene. Over tid, dette resulterer i hårsækkene skrumpende og i sidste ende undlader at producere hårvækst.

Ikke alle hårsækkene er følsomme over for virkningerne af DHT. Det meste af tiden, miniaturisering del af hårvækst proces påvirker hårsækkene rundt om hårgrænsen eller krone først, før du begynder at påvirke andre hårsække, der er følsomme over for DHT.

Sådan regrow hår

Der er flere måder at regrow hår. Den mest effektive måde at regrow dit hår afhænger af, hvor du mistede det, uanset om årsagen er din kost, stressniveau eller androgener.

Hvis dit hårtab er forårsaget af stress, den bedste måde at vende virkningerne og regrow dit hår er at fjerne kilden til stress fra dit liv. For alvorlig stress, er det altid en god idé at tale med en læge og lære mere om de bedste løsninger.

Hvis dit hårtab er forårsaget af en ernæringsmæssig mangel, den bedste måde at regrow dit hår er at foretage ændringer i din kost og kosttilskud regime. Igen, det er altid en god idé at tale med en læge for en sagkyndig undersøgelse.

Hvis dit hårtab er et resultat af mandlig skaldethed, at den bedste måde at starte fornybare nogle af håret du har mistet er ved at blokere dihydrotestosteron (eller DHT), som er den egentlige årsag til mandlig skaldethed.

Du kan også bruge aktuelle spray og gel produkter såsom minoxidil, som forkorter telogenfasen og forårsager gamle hår til at kaste og erstattes af friske, nye hår i den anagene fase.

Det er vigtigt at vide, at du kun kan regrow fra områder, hvor hårsækkene er stadig aktiv, sund og i stand til at producere nye hår. Hvis du har mistet håret i et område i flere år, er der ikke meget chance for det fornybare selv med en fuld dosis finasterid og daglig minoxidil brug.

Der er heller ingen garanti for, at nogen af ​​hår du har mistet som følge af mandlig skaldethed vil regrow, selv i områder, hvor det er først for nylig begyndt at tynde. Det er bedst at tænke på genvækst som en bonus, ikke som en forudsigelig effekt af at bruge finasterid og minoxidil.

Forståelse hårvækst

Jo bedre du forstår hårvækst proces, jo lettere er det at se forskel mellem almindelig eksogene udgydelse og hårtab.

Dette kan hjælpe dig gribe ind tidligere, hvis du opdager dit hår begynder at tynde. Det kan også spare dig for en masse stress, hvis du bemærker udgyde men erkender, at det er bare et naturligt resultat af dine hårsække, der indgår i den afsluttende fase af vækst cyklus.

For det meste, er det bedst ikke at gå i panik over dit hår vækstrate eller mandlig hårtab. I stedet tage en begrundet tilgang til dit hår og tilgang hårtab som et valg ved at træffe foranstaltninger til at begrænse din fremtidige hårtab og bevare så meget af dit hår som muligt.

load...